Tudományos háttér

- 1919: Dr. Frances Pottenger említi könyvében „Symtoms of Visceral Disease”. A nyersanyagok hatása az autonóm idegrendszer egyensúlyára.
- 1930-as évek: Dr. Weston Price levonja könyvében „Nutrition And Physical Degeneration” a következtetést, hogy az elődeink táplálkozására való orientálódás a helyes táplálkozás
- 1940-es évek: Dr. W. Sheldon bemutatja könyvében „Varieties of Human Physique” az ő típusfelosztását Ecto-, Endo-, és Mesomorf típusok.
- 1950-es évek: Dr. Roger William a könyvében „Biochemical Individuality” bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését
- 1960-as évek: Dr. George Watson publikálja „Nutrition And Your mind” könyvét, amiben elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés,   ill. a táplálkozás é az égetőrendszer között.
- 1960-as évek: Dr. Emanuel Revici publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob, vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben.
- 1965: Dr. Henry Bieler először mutatja be könyvében „Food Is Your Best Medicine” a különböző mirigytípusokat.
- 1970-es évek: Dr. James D’Adamo bemutatja könyvében „One Man’s Food”, The D’Adamo Diet” a koncepcióját, az összefüggéseket vércsoport és a táplálkozás között.
- 1970-es évek: Dr. Kelley volt az első, aki végre a 70-es évek közepén megalkotta a típusnak megfelelő táplálkozás rendszerét, amik nagyobb problémák nélkül praktikusan alkalmazhatók.
- 1987-ben Dr. L. Wolcott leírja könyvében The Metabolic Typing Diet-ban, hogy kifejlesztett egy módszert az anyagcsere típusok meghatározására. Őt nevezzük a Metabolic Typing „atyjának”.
- 2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter német orvos-természetgyógyász feltalálja az EVA 3000 mérőműszert, mely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak.