Táplálkozási és hormontípusok
4 faktort veszünk figyelembe a táplálkozási típus meghatározásánál:
- idegrendszer
- emésztőrendszer (sejtanyagcsere)
- hormonrendszer
- vércsoport (csak 8-10%-ban befolyásolja a táplálkozásunkat, de ez is fontos az egyéni érzékenységeknél)
Idegrendszeri beállítottságunk szerint lehetünk:
- Szimpatikus (szénhidrát) típusok, tehát szénhidrátban gazdag táplálkozás javasolt
- Paraszimpatikus (fehérje) típusok, tehát fehérjében gazdag táplálkozás javasolt
- Egyensúlyi „A” típusok, tehát közel egyenlő arányú fehérjében és szénhidrátban gazdag táplálkozás javasolt
Emésztőrendszeri beállítottságunk szerint lehetünk:
- Gyors égetésű (fehérje) típusok, tehát fehérjében gazdag táplálkozás javasolt
- Lassú égetésű (szénhidrát) típusok, tehát szénhidrátban gazdag táplálkozás javasolt
- Egyensúlyi „V” típusok, tehát közel egyenlő arányú fehérjében és szénhidrátban gazdag táplálkozás javasolt
Minden típusnál egyéni eltérések lehetnek!
Mindenkinek van egy idegrendszeri és egy emésztőrendszeri beállítottsága egyszerre. A táplálkozási típusunkat ezek kombinációja adja meg. Pl. klasszikus esetben egy Szimpatikus idegrendszeri beállítottsághoz egy Lassú égetésű emésztőrendszer tartozik, míg a Paraszimpatikus idegrendszeri beállítottsághoz egy Gyors égetésű emésztőrendszer tartozik. A szervezet így próbálja létrehozni az Egyensúlyi állapotot. A legtöbb embernek viszont fel van borulva az egyensúlya, ezért fáradt, depressziós, vagy éppen ellenkezőleg, fel van pörögve, ideges, amik előbb utóbb betegségekhez vezetnek. A funkcionális szemléletű anyagcseretípus-meghatározással egyensúlyba hozhatjuk magunkat testileg-lelkileg.
A legszerencsésebbek az Egyensúlyi típusok, mert nekik csak meg kell tartaniuk ezt az optimális állapotot. Tehát az Egyensúlyi „V” típusnak olyan élelmiszereket kell választania, amelyek gyorsítják és lassítják is egy időben az égetési rátát. Az Egyensúlyi „A” típusnak olyan élelmiszereket kell választania, amelyek mind a Szimpatikus, mind a Paraszimpatikus oldalt egyaránt serkentik. Ezt az egyensúlyi állapotot tudjuk elérni és megtartani, ha a táplálkozási típusunk szerint étkezünk.
Az ideg- és emésztőrendszeri beállítottságon kívül, még nagyon fontos figyelembe venni a domináns hormontermelő mirigyünket is. Vannak olyan élelmiszerek, amiket előszeretettel sokszor, vagy nagy mennyiségben kívánunk. Ezeket azért kívánjuk, mert nem a táplálkozási típusunk szerint étkezünk, nincs megfelelő energiabevitel, ezért bekapcsol a domináns, vagy akár másodlagos hormontermelő mirigy is, aminek következtében pont azokat az élelmiszereket kezdjük kívánni, amik ezeket a mirigyeket hosszútávon túlterhelik, ezáltal kifáradnak és hízást váltanak ki a szervezetünkben hormontípus szerint különböző testtájakra.
Hormontípus szerint lehetünk:
- Pajzsmirigy típusok
- Mellékvese típusok
- Agyalapi típusok
- Petefészek típusok (természetesen ez csak nőknél fordul elő)
Vércsoport szerint lehetünk:
- A vércsoportúak
- AB vércsoportúak
- B vércsoportúak
- 0 vércsoportúak
A vércsoportod figyelembe vételével tudjuk meg, hogy mely élelmiszerekre lehet egyéni érzékenységed, ezzel is finomra hangolva a személyre szabott élelmiszerlistádat.
Mi jellemzi a szénhidrát típusokat?
Idegrendszeri dominanciával: Szimpatikus típus
Emésztőrendszeri dominanciával: Lassú égetésű típus
Lássuk a különböző típusok legfőbb külső és pszichikai ismertetőjegyeit.
Szimpatikus (szénhidrát) típus:
Külső ismertetőjegyek:
- akár átlag alatti súly
- inkább magas és vékony
- jó izomtónus
- száraz, zsírszegény haj és bőr
Pszichikai ismertetőjegyek:
- bal agyfélteke működése hangsúlyosabb
- logikus-racionális gondolkodás
- nagyon jó koncentrációs készség
- nehéz érzelemkifejezés
- hamar dühbe gurul, aggódós, ingerlékeny
- túl aktív, motivált, siker-, és célorientált
- hyperaktív
A szénhidrát típus az alábbi negatív következményekre számíthat, ha helytelen az életmódja:
- túlsavasodás
- bőrszárazság
- emésztési zavarok, étvágytalanság és gyomorégés
- álmatlanság, ingerlékenység és idegesség
- magas vérnyomás és vércukorszint
- erősebb a fertőzésekre való hajlam
- hangulatváltozások
- fokozott vágy az édes ízekre
Lassú égetésű (szénhidrát) típus:
Külső ismertetőjegyek:
- izomtónus csekély, testileg inkább gyenge
- bár kevés energiája van, az nem ingadozik
- gyakran fázik, különösen a lábak és a kezek hidegek
- csekély izzadságot termel
- kicsi az étvágya, ha mégis, akkor édességre
- emésztési problémái vannak, mivel túl kevés gyomorsavat állítanak
Pszichikai ismertetőjegyek:
- laza és higgadt
- az érzései kontroll alatt vannak
- gyakran fáradt, letargikus
- hajlamos a depresszióra, a reménytelenség érzésére, a negatív érzelmekre
- kevésbé tud jól koncentrálni
Mi jellemzi a fehérje típusokat?
Idegrendszeri dominanciával: Paraszimpatikus típus
Emésztőrendszeri dominanciával: Gyors égetésű típus
Paraszimpatikus (fehérje) típus:
Külső ismertetőjegyek:
- hajlamos túlsúlyra, nem tud könnyen lefogyni
- inkább kisebb és szélesebb, mint a szimpatikus típus
- bár erős, nagy izomtömeggel rendelkeznek, az izmok nem különülnek jól el
- zsírosabb bőr, haj
- lúgosodásra hajlamos
Pszichikai ismertetőjegyek:
- a jobb agyfélteke aktivitása hangsúlyosabb, inkább érzelemgazdag, intuitív és kreatív beállítottságú
- melegszívű, könnyen fejezi ki az érzelmeit, ismerkedős, könnyen köt barátságot, kedvelt és számos társadalmi érdeklődési köre van
- csak ritkán gurul dühbe, inkább lassabb, jól átgondoltan (megfontoltan) és óvatosan cselekszik, hypoaktív
- érzelmileg stabil, de hajlamos a depresszióra
- sok alvásra van szüksége
A fehérje típus az alábbi negatív következményekre számíthat, ha helytelen az életmódja:
- hasmenés
- túl nagy étvágy
- letargia, motiváció hiánya, depresszió, habozás és tétovázás
- a szexuális érdekeltség elvesztése
- allergia, szénanátha
- vércukorszint ingadozások
- alacsony vérnyomás
- asztma
- herpesz hólyagocskák, lázhólyagocskák
- krónikus fáradtság
- koncentráció gyengeség
Gyors égetésű (fehérje) típus:
Külső ismertetőjegyek:
- sok energiája van
- ideges, könnyen ingerelhető, hiperaktív
- alacsony a stressz toleranciája
- vérnyomása magas
- alacsony, erősen ingadozó vércukorszint
- savasodásra hajlamos
Pszichikai ismertetőjegyek:
- jól tud szervezni, de nem tudja befejezni, végigvinni a céljait
- nem tudja az érzéseit kontrollálni, impulzív természetű
- hajlamos mániás depressziós fázisokra
- rosszul tud koncentrálni a dolgokra, mivel a gondolatai állandóan elkalandoznak, több irányba figyel egyszerre
- aggódós, paranoiás
- versenyorientált
- nagyon érzelmes
A főbb táplálkozási típusokon kívül a hormonrendszer is jelentősen befolyásolja szerveztünk működősét, pl. hova hízunk, milyen élelmiszereket kívánunk (előszeretet), milyen sport megfelelő számunkra.
Hormontípusok jellemzői:
A nőknél 4, a férfiaknál 3 hormontermelő mirigy dominanciája jellemző.
Agyalapi típus jellemzői:
- gyermekiek, mind arcra, mind testfelépítésre
- testük nem túl izmos, inkább puha
- fejük a testükhöz képest nagy, kezük, lábuk kisebb
- egész testükön egyenletesen rakódik le a súlyfelesleg „babaháj”
Amitől híznak: összes állati eredetű tej, tejtermék, mint pl. sajtok, tejszín, joghurt, túró stb.; cukor; fehér liszt és késztermékei (pékáruk, tészták); édesség; alkohol; koffein, mint pl. kávé, kóla, guarana, zöld és fekete tea, energiaitalok, zsírégetők
Mellékvese típus jellemzői:
- általában erős, zömök testalkatú emberek, akik akkor is erősek és izmosak, ha semmit nem sportolnak
- csontozatuk is erős, így sosem lesznek nádszál vékonyak
- inkább előre és a hátukra híznak, és kidomborodó pocak jellemezheti őket
- széles váll és csípő
Amitől híznak: vörös (purinban gazdag) húsok, mint a marha, sertés, bárány, vadak; sós, illetve sóval tartósított élelmiszerek, pl. kolbász, szalámi, felvágottak; zsíros állati tejtermékek pl. vaj, fagylalt, tejcsokoládé, tejszín; alkoholok, pl. bonbon, tömény italok stb.
Pajzsmirigy típus jellemzői:
- vékony csontú, karcsú emberek
- jellemzően a test közepére (derék alatt és felett, „úszógumiszerűen”), valamint a combokra híznak
- hosszúkás ujjaik vannak
Amitől híznak: cukor; fehér liszt és késztermékei pl. pékáruk, tészták; édesség; alkohol; koffein, mint pl. kávé, kóla, guarana, zöld és fekete tea, energiaitalok, zsírégetők; gyümölcs, gyümölcslevek, gyümölcstea, méz, lekvárok, befőttek
Petefészek típus (értelemszerűen ide csak nők tartozhatnak):
- gömbölyded formájúak, kerek csípőjük van
- elsősorban csípőtájékra, fenékre híznak, keskeny váll („körte forma”)
- cellulitiszre hajlamos
Amitől híznak: zsírban gazdag állati eredetű tejtermékek, mint pl. vaj, zsíros sajtok, tejszín, tejföl; erős, csípős fűszerek, mint pl. cayenne, bors, gyömbér, chili, csípős hagymafélék, erős paprika; vörös (purinban gazdag) húsok, mint pl. marha, sertés, bárány, vad húsok, májkrémek, kolbászok.
Az átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy, diagnosztizáljanak, vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot.
Az ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazása és értelmezése mindenkinek kizárólag a saját felelőssége.
Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét.
Az információt átadó nem vállal felelősséget az átadott ismeretek alkalmazásával kapcsolatban.
Az átadott információkat mindenki a saját felelősségére használja.