A módszer

I. Miért vagyunk különbözőek?


Szétválasztó diéta, vércsoport diéta, Atkins diéta, fitness diéta, Paleo, stb.… Te is annyi diétát kipróbáltál már, hogy lassan könyvet írhatnál az egyes diétákról? Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért működik az egyik szuperdiéta egyeseknél és nálad miért nem? Vajon miért lehet az, hogy a kínkeservesen leadott kilók egy idő után alattomosan visszakúsznak rád vagy éppen nem sikerül az egészségügyi problémádra végleges megoldást találnod annak ellenére, hogy minden betűt betartasz? 


A válasz nagyon egyszerű: Nem vagyunk egyformák, se fizikailag, se lelkileg, se szellemileg, ezért az emberi szervezetre funkcionálisan, komplexen kell tekinteni, azaz testi, lelki és szellemi tényezőket is figyelembe kell venni, melyek szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. 


Minden ember szervezete egyedi és önálló, más és más igényekkel, tehát ami az egyikünknek táplálék, a másikunknak méreg! Nem csak az számít, hogy mi egészséges, hanem hogy számodra mi az! Ez nem egy új gondolat, már évezredek óta számos kultúrában megtalálható volt, mint a kb. 6000 éves régi Kína 5 elem tanításában, a 3 Dosha ajurvédikus ősi tudományában, Hippokratész tanaiban, majd az 1900-as évek elejétől több kutatóorvos újra elkezdett ezzel a témával foglalkozni. (Tudományos háttér)


Ha ezeket a különbözőséget nem tartod szem előtt, akár évekig sanyargathatod magad kisebb nagyobb, de sohasem tartós eredményekkel. Az ember pedig nem kísérletezhet az életével évekig.


II. Hogyan alakultak ki a különböző táplálkozási típusok? 


Az emberi szervezet bámulatos tulajdonsága az alkalmazkodóképesség. Évezredek során az emberiség alkalmazkodott a különböző éghajlatokhoz, az akkor éppen elérhető ételekhez, alapanyagokhoz, majd ezek génjeinkben rögzültek. Gondolj csak az eszkimók fehérjében és zsírban bővelkedő étrendjére, ahol leginkább fókát, halat esznek, vagy az indiaiak elsősorban vegetáriánus ételeire, ami zöldségekből, gyümölcsökből, termésekből áll. A táplálkozási típusunkat tehát a genetikai sajátosságunk, életviteli szokásaink, életszemléletünk és környezetünk határozzák meg. Napjainkban persze nem ilyen egyszerű a képlet, mivel a különböző táplálkozási típusú népcsoportok keveredésének következtében több altípus alakult ki.  

         
Miért van az, hogy egyesek a szénhidrátban gazdag táplálkozástól érzik jól magukat, míg mások a fehérjében és zsírban gazdag táplálkozástól lesznek fittek és egészségesek? 


Minden embernek különbözőek a külső és belső tulajdonságaik, más testfelépítéssel, személyiséggel rendelkezünk, ahogyan a szervezetünk is más típusú, működésű, másképp dolgozza fel a bevitt táplálékot, tehát az anyagcserénk is rendkívül összetett és egyedi. Ezért fontos meghatározni az egyéni táplálkozási típusunkat. 


III. Mi a megoldás? 


A megoldás a funkcionális szemléletű anyagcseretípus-megatározás! Nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy ez nem egy újabb fogyókúra, amit pár hónapig kell tartani, nem egy divat diéta, nem egy hókuszpókusz, hanem egy személyre szabott, pontos, a Te igényeidet figyelembe vevő, egészséges, funkcionális táplálkozási és teljes életmódváltó program, ami a lelki okokat figyelembe véve a szervezeted természetes öngyógyító folyamatait segíti elő, ezáltal elérheted a testi-lelki egyensúlyt, ami az egészséges és boldog élet alapja. Az egészségügyi problémák megoldásában a fizikai megoldások mellett a lelki háttér rendezése is nagyon fontos, ezért sok esetben szükséges a kettőt együtt kezelni, hogy tartós legyen az eredmény. Ami belül van, az tükröződik kívül is.


IV. Hogyan tudom meg, melyik táplálkozási típusba tartozom? 


Az emberi szervezet anyagcseréje rendkívül összetett, melyet meghatároz az autonóm idegrendszer, az emésztőrendszer (sejtanyagcsere), a hormonrendszer és a vércsoport. Ez a négy faktor adja meg mindenkinek a személyes anyagcsere-jellemzőit és étkezési paramétereit. Az egyes altípusoknak számtalan kombinációja létezik és ezek a paraméterek megmutatkoznak a fizikai felépítésben, sőt a személyiségben is.


2012 óta foglalkozom anyagcseretípus-méréssel egybekötött táplálkozási és életmód tanácsadással, több, mint 1000 embert lemértem már, sok szakmai és gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttem, de még így sem bízom a véletlenre. A munkámat egy olyan orvostechnikai eszközzel végzem (EVA 3000), amelyet 2003-ban egy német orvos-természetgyógyász  Dr. Klaus D. Holzrichter fejlesztett ki, amely segítségével 100% pontossággal meghatározható, az egyéni táplálkozási típus, hormontípus, egyéni makro tápanyagarány (fehérje,zsír,szénhidrát igény minden étkezésnél), valamint ennek az eszköznek a segítségével megtudjuk, hogy bizonyos élelmiszerekre hogyan reagál a  szervezetünk sejtszinten (pl. glutén, tejtermékek, táplálékkiegészítők, stb.), ami kihat az anyagcserénkre, ezáltal energiaszintünkre, egészségünkre, lelki állapotunkra. Ezek a paraméterek tesztkérdésekből azért nem mindig mutathatók ki pontosan, mert sokan nem ismerik a szervezetüket, ezért nem tudnak helyes választ adni. A vérből végzett ételintolerancia vizsgálatokkal sem mindig mutathatóak ki az egyéni ételérzékenységek, annak ellenére, hogy ezzel az eszközzel kiderül, hogy mégis érzékenyek az emberek bizonyos élelmiszerekre, akár még a tünetek megjelenése előtt. Ennek oka, hogy a sejten belül zaljó anyagcsere folyamatokra hatnak negatívan bizonyos élelmiszerek, nem a vérplazmán belül, ami már egy súlyosabb állapotot jelez.

V. Hogyan történik a mérés?

 

Az EVA 3000 orvostechnikai eszköz a tested válaszreakcióit értelmezi. A műszerben ampullában lévő tesztanyagok (programozott folyadékok) vannak, amiket mikroáram segítségével elektromágneses impulzussá alakít a műszer, majd az ezekből származó információ egy csuklópánton keresztül jut a szervezetbe. A központi idegrendszer váll izomtónus változással válaszol ezekre az impulzusokra („kérdésekre”), mely „karhosszúság reflexben” nyilvánul meg.  Ez azt jelenti, hogy a tanácsadó ülő helyzetben kihúzza előre a két kart, mely teljesen egyforma hosszú normál esetben, majd a különböző elektromágneses impulzusokra reagálva a bal, vagy a jobb hátsó vállizom megfeszül, ezáltal a másikhoz képest "rövidebb" lesz és ezáltal lesz a két kar hossza között különbség. Ez egy „IGEN” felelet a szervezettől, ha egyforma hosszúak a karok az jelenti a „NEM”-et, hasonlóan, mint a kineziológiában. A tested válaszreakciói alapján mért értékeket figyelembe véve összeállítjuk Neked a pontos, személyre szabott ajánlást.  


Ezzel a módszerrel fájdalommentesen, azonnal és teljes bizonyossággal meg tudjuk határozni melyik táplálkozási típusba tartozol és így azt is, milyen ételeket, milyen arányban kellene fogyasztanod, miket kell kerülnöd, melyik hormontípusba tartozol, ezáltal milyen élelmiszerekre reagálsz hízással, milyen élelmiszerekre van egyéni ételérzékenységed, milyen sport megfelelő a számodra, figyelembe vesszük a vércsoportodat is, ezáltal arra is fény derül, hogy bizonyos élelmiszerekre és táplálékkiegészítőkre hogyan reagál a szervezeted. Ezek mellett figyelembe vesszük az alapokat, tehát funkcionális megközelítésben milyen táplálkozási és életmódváltásra lesz szükséged, hogy elérd a célod.
A mérés tanácsadással együtt kb. 2 órát vesz igénybe, teljesen fájdalommentes, nincs vérvétel és biztos, azonnali eredményt ad. 

Fontos információk mérés előtt:
Arra kérlek, hogy a mérés előtti 1-1,5 órában már ne egyél semmit, víz kivételével ne igyál semmit , ne rágózz, ne dohányozz és ne kávézz! Akut betegség esetén (pl. láz) a mérést el kell halasztani, míg meg nem gyógyulsz.


VI. Mi történik a mérés után? 


A mérés után következik az eredmények összegzése, azaz a személyre szabott funkcionális táplálkozási és életmód tanácsadás szóban. Megbeszéljük az idegrendszeri, emésztőrendszeri, hormonális jellemzőidet, az egyéni érzékenységedet bizonyos élelmiszerekre, mit és hogyan kell változtatnod az étkezési szokásaidon, életmódodon és gyakorlati tanácsokkal segítek, hogy elérd a kitűzött célodat. Természetesen mindenről, amit hallasz írásos anyagot is kapsz, azaz megkapod a kulcsot a saját szervezetedhez, de az ajtón neked kell bemenned.


A tanácsadás végén pontosan tudni fogod, hogy melyek a számodra jótékony, semleges, heti 1-2x fogyasztandó és kerülendő élelmiszerek; mi az ideális arány a makrotápanyagok (fehérje-zsír-szénhidrát) bevitelében, milyen élelmiszerek miatt hízol a hormontípusod alapján; hányszor és mikor kellene enned, milyen élelmiszerekre van egyéni ételérzékenységed, milyen vitaminok megfelelőek a számodra, hogyan kellene sportolnod, milyen funkcionális életmódbeli változtatásokat kellene tenned a céljaid elérése érdekében.


Ha mindezek ellenére elakadsz az életmódváltásban, akkor kiegészítő szolgáltatásként lehetőséged van arra, hogy a problémád lelki okát is feltárjuk és segítséget kapsz, hogy meg tudd oldani, ugyanis évtizedeken át cipelt terheket vehet le a válladról, képes olyan belső gátakat és negatív érzelmeket is megszüntetni, amelyek hormonális zavart, allergiát, autoimmun betegséget, vérnyomás-ingadozást, gyomorpanaszokat, de akár rákos megbetegedést is okozhatnak. 

 

Az átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy, diagnosztizáljanak, vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot.

Az ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazása és értelmezése mindenkinek kizárólag a saját felelőssége.

Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét.

Az információt átadó nem vállal felelősséget az átadott ismeretek alkalmazásával kapcsolatban.

Az átadott információkat mindenki a saját felelősségére használja.